staflidJeugdleden moeten vaak jaren geduld hebben, voordat ze ontdekken wat voor soort staflid ze later zullen worden... Gelukkig is dat nu verleden tijd. Het Raffeltje licht alvast een tipje van de sluier op en biedt iedereen de unieke kans om uit te zoeken... wat voor soort staflid ben jij?

 

staflid11. Je hebt net een nieuwe voetbal gekocht voor je speltak. Wat doe je met het kassabonnetje?
A. Oh, daar heb ik zojuist het vuur mee aangemaakt. Dat ging best.
B. Dat zit netjes in mijn portemonnee en geef ik nu meteen aan de penningmeester; dan krijg ik het geld terug.
C. Shit, uiteraard ben ik het bonnetje weer vergeten…
D. Je bewaart het natuurlijk in je hippe portemonnee en geeft het aan de penningmeester – maar pas nádat je uitgeshopt bent.

staflid22. Een Esta komt snikkend naar je toe: ze is op haar knie gevallen en er komt een beetje bloed uit. Wat is jouw reactie?
A. Och, dat gaat vanzelf wel over. Je veegt het af met je mouw, geeft een aai over haar bol en stuurt haar naar buiten.
B. Ik zet haar op schoot terwijl ik een andere staflid om een EHBO-doos vraag, en plak er vervolgens een mooie dino-pleister op.
C. Om haar te troosten besluit ik om zelf ook maar hard te vallen. ‘Kijk nou heb ik ook bloed, nog meer dan jij zelfs. Alles weer ok?’
D. Je slaakt eerst een gilletje maar lost vervolgens de situatie op zoals onder punt b).

staflid33. Na het draaien moeten jullie het lokaal nog opruimen en de keuken en toiletten nog poetsen. Wat wordt jouw taak?
A. Je stroopt je mouwen op en pakt rap de keuken aan, snel klaar.
B. De wc’s moeten echt eens grondig schoon, dat doe je zelf wel.
C. Ik moet écht eerst even poepen, ik kom daarna meteen helpen…
D. Terwijl ik er schande van spreek dat de rest alweer weg is, doe ik het allemaal wel weer zelf. Het zijn ook altijd dezelfde...

staflid44. Wat is een van jouw favoriete scoutingactiviteiten?
A. Ik ben altijd in voor een stevig potje Bulldog, mét staf.
B. Een zelfbedacht knutselprogramma, maar dat wel stoer is.
C. Als ‘t maar met modder en meel te maken heeft, vind ik het best.
D. Bij het frietjes eten zo hárd mogelijk de snacks omroepen.

 

staflid55. Op de bonte avond op zomerkamp moet je een act verzorgen. Met welk programma verschijn jij op het podium?
A. Je hebt speciaal een aantal moppen achter de hand gehouden.
B. Een show met het publiek, met muziekvragen en toneelstukjes.
C. Je hebt niks voorbereid, maar verzint ter plekke een vette show.
D. Je hebt speciaal een pak genaaid en danst op de hipste muziek.

 

staflid66. Als een knappe jonge fee mij veranderde in een Jungleboek figuur, werd ik vast…
A. Baloe de Beer: ik ben sterk, niet bang uitgevallen en ik kan tegen een stootje.
B. Bagheera de Panter: ik let wel op, ik ken iedereen en ik zorg dat alles goed komt.
C. Koning Louie de Aap: lekker dansen, maf doen en met bananen gooien. Heerlijk!
D. Stiekem toch een Esta-figuur, ik ben gevat, vlot van begrip en heb een hippe fiets.

staflid77. Mijn ideale diner op het winterweekend ziet er als volgt uit:
A. Een stevige maaltijd (liefst met veel vlees) waar je genoeg energie van krijgt en waarbij er altijd nog genoeg in de pan zit voor een tweede, derde of vierde ronde. Inclusief oude grappen.
B. Een gezellig maaltijd, samen met de kinderen gekookt, waarbij iedereen vrolijk van alles wat eet, met als afsluiter een toetje met parasolletje. Aansluitend zingen we melige liedjes op de tafel.
C. Het liefste erwtjes, macaroni of frietjes; als het maar op m’n lepel past en goed kan vliegen. Het liefste wordt alles op rechtstreeks op tafel geserveerd: lekker geen afwas! Ik bestel toch kebab na.
D. Een kei leuk thema-etentje (dat ik zelf bedacht en voorbereid heb), waarbij iedereen alles lekker vindt en netjes op eet zonder gezeur, of tenminste doet alsof dat zo is. Er zit veel tijd in hoor!

Ook zo benieuwd wat voor soort staf jij bent?
Kijk welke antwoord je het vaakst heb gegeven en lees hieronder welk staflid jij in de toekomst gaat worden. Volg eventueel de check tip op, zodat je kunt kijken of je een match bent met je soortgenoten.

Meeste ’A’:
Jij bent een staflid dat elk team nodig heeft. Je bent niet te flauw en praktisch ingesteld. Als er een probleem is, los jij dat wel even op. Mensen moeten zich niet aanstellen als er gewerkt moet worden, je hebt liever dat ze even meehelpen dan is het zo gedaan. Iedereen kan een beroep op jou doen en je zegt niet goed nee tegen een karwei, ook al lijkt het een zware klus. Stafleden waar je later op gaat lijken zijn bijvoorbeeld Peer, Levi, Neef, Ben of Jaap. Check Tip: Probeer eens of je vuur kunt stoken binnen 3 minuten.

Meeste ’B’:
Jij bent een soort staflid, waar geen speltak zonder kan. Bepaalde dingen moeten nu eenmaal goed geregeld worden, en jij bent de aangewezen persoon om dat perfect te doen. Je zult niet snel ergens onvoorbereid of te laat komen opdagen en houdt je aan je afspraken. Je straalt een groot verantwoordelijkheidsgevoel uit en dat stelt mensen vaak op hun gemak. Toch kan je goed met jou lachen en ben je altijd in voor een geintje. Stafleden waar je later op gaat lijken zijn bijvoorbeeld Anna, Rox, John, Yvonne of Sander. Check Tip: Probeer eens of je op eigen initiatief durft te corveeën.

Meeste ’C’:
Jij bent een heel erg belangrijk soort staf. Elk stafteam heeft iemand nodig zoals jij. Kinderen zijn dol op je gekke streken. De groepsraad is niet jouw ding en je mede-staf krabt zich wel eens achter de oren, maar elke zaterdagmiddag is voor jou een feestje. Misschien dat je niet altijd alles even netjes op orde hebt, maar hé: de bedoeling is goed, toch? Stafleden waar je later op gaat lijken zijn bijvoorbeeld Daan, Lisanne, Kilian, David of Rick. Check Tip: Probeer eens of je koekjes met biersmaak lekker vindt.

Meeste ’D’:
Jij bent een bijzonder staflid. Je trekt je van weinig mensen iets aan en blijft zo lekker jezelf. Je zorgt voor sfeer en je kan lekker gek doen, maar je blijft je altijd verantwoordelijk voelen; de kids staan op één. Je bent voor veel kinderen een toegankelijk staflid, maar kan ook heel erg streng zijn als het nodig is. Het staflid waar je later op gaat lijken is natuurlijk niemand minder dan Daniëlle. Check Tip: Probeer eens of je vijfentwintig t-shirts meekrijgt op kamp.