Geschiedenis

geschiedenisDe geschiedenis van Scouting St. Rafaël begion in 1945 met de oprichting van een verkennerstroep vanuit de SintTrudo parochie in Strijp, Eindhoven. Hierbij een overzicht van de historie van de groep en de verschillende speltakken en een terugblik van een oud-hopman. Aanvullende informatie en oude foto's zijn altijd welkom.

RafaelIn het voorjaar van 1945, net na de oorlog, werd in Strijp een scoutinggroep opgericht in de St. Trudo-parochie. In juli van dat jaar was de eerste speltak, een verkennerstroep een feit. In de jaren erna werd de groep uitgebreid met een welpenhorde en voortrekkers. Jaren later kwamen er ook speltakken met meisjes bij en werd het een gemengde scoutinggroep.

HopmanRafael"Vandaag is het 23 april, voor mij een gedenkwaardige dag als het om de geschiedenis van de St. Rafaëlgroep gaat. Het is St. Jorisdag 1955, de groep bestond 10 jaar en ik werd geïnstalleerd als verkenner."

Rafael 1960 zomerkamp brunsum verkennersDe verkennerstroep werd 28 juli 1945 officieel opgericht en was de eerste speltak van scouting St. Rafaël. Initiatiefnemer was aalmoezenier Verschuuren van de Trudo parochie samen met de leiders Dresen, Van Eijk, Aarts, De Brouwer en Leo van Bree. Deze speltak was alleen voor jongens.

EstasDe geschiedenis van de Esta's is begonnen als welpenspeltak oftewel horde van Scouting St. Rafaël. In 1947 ontstond de welpenhorde onder leiding van Akela Kneepkens en Baloe Verwey.De horde had in de jaren vijftig zoveel leden dat ze gesplitst werd in een de Dr. Poelshorde en de Henri Dunant horde.

Rafael 1975 das tarscsius 2Scouting St. Tarcisius is een oude scoutinggroep uit Strijp. Alleen de welpenhorde bestaat nu nog als onderdeel van Scouting St. Rafael. Er is weinig van de historie van deze groep terug te vinden.

explorers00Al in de jaren vijftig was er sprake van een seniorenverkennersgroep voor verkenners die met 15 jaar te oud waren voor de troep. Later, in 1959, gaat de seniorentroep op in de voortrekkers/stam, maar in oktober werd de Rafaëltroep alweer gesplitst in junioren en senioren. Er bleef dus toch de behoefte aan een senioren groep, nu bekend als Rowans/Sherpa's of Explorers.

Bevers K 1991In 1985 ontwikkelde Scouting Nederland een spelprogramma voor jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar, de Bevers. Dit idee was gekopieerd van Canadese scoutinggroepen.

Scouts 1990 GidsenNa opheffing van de Lidwinagroep was er een hele tijd geen scouting voor meisjes in Strijp. Na het succesvol oprichten van een kaboutergroep, in 1974, werd er in maart 1976 gestart met een nieuwe gidsengroep in het scoutingpaviljoen aan de Botenlaan.

stam 2007 uitstapje mlkStafleden sluiten zich vaak aan bij een eigen speltak, de stam. Bij andere groepen ook wel Pivo's genaamd, naar de oude Pioniersters en Voortrekkers. Scouting St. Rafael heeft in haar verleden verschillende stammen gehad als voorgangers van de huidige MLK stam.

locatiesIn de loop van de jaren draaide Scouting St. Rafaël op een aantal verschillende locaties in Strijp, Eindhoven (en een locatie heel dicht bij Strijp).