Bevers K 1991In 1985 ontwikkelde Scouting Nederland een spelprogramma voor jongens en meisjes van 5 tot 7 jaar, de Bevers. Dit idee was gekopieerd van Canadese scoutinggroepen.

Bevers Elburglaan
Ook de Rafaël had hier oren na en na flink vooronderzoek stemde de groepsraad voor het oprichten van zo´n jonge speltak. In september 1986 richtte de St. Rafaël haar eerste Beverspeltak op de Elburglaan op. Er was geen lokaal beschikbaar, maar gelukkig werd een deel van het Welpenlokaal beschikbaar gesteld dat de Bevers konden gebruiken als Hotsjietonia. Enkele ervaren (oud) stafleden leiden deze nieuwe groep, in eerste instantie aangevuld met een aantal nieuwe stafleden van buitenaf.

Ondanks het wisselen van diverse andere stafleden, draaien de bevers rustig door met een relatief kleine groep en een vrij nieuw stafteam. In 1993 was er wel een behoefte aan nieuwe stafleden. Het tekort aan afwisselend stafleden en jeugdleden is een blijvende uitdaging door de hele geschiedenis van deze speltak.

BeversE 1990 bevers bevers 2009 installatie Bevers K 1999 Trollen bakel Bevers E 05

In 1999 stopt de speltak zo'n drie kwart jaar vanwege te weinig jeugdleden. Ze beginnen in 2000 weer met 10 bevers en wat tijdelijke staf. De staf- en ledenproblemen blijven echter. Na het groepskamp in 2005 stopt deze Beverspeltak dan toch. Deels vanwege een beperkt aantal jeugdleden, maar vooral door een gebrek aan stafleden was het niet langer mogelijk om de groep overeind te houden. Het is anno 2010 nog altijd de intentie van de Rafaël om de speltak opnieuw op te starten, maar hier zijn nog niet voldoende stafleden voor gevonden. Het is nog altijd de ambitie van de groep om Hotsjitonia op de Elburglaan nieuw leven in te blazen en voorjaar 2011 is het eindelijk zo ver!

Bevers Kerkakkerstraat
In navolging van de geboorte van de Beverspeltak op de Elburglaan in 1986, richtte scouting St. Rafaël op 17 februari 1990 een tweede Bevergroep op. Zij vonden hun onderkomen op de Kerkakker-straat, waar ze het troeplokaal met de Verkenners/Gidsen konden delen. Het groepskamp in Mook van dat jaar was het eerste kamp waar de Bevers aanwezig waren. Ze draaiden samen met de Bevers Elburglaan.

Met name de doorstroming van de oudste Bevers, die na het overvliegen bij de Esta's terechtkomen, blijkt binnen de groep een welkome aanvulling op het ledenaantal. En daarnaast is de speltak namens de St. Rafaël het levende bewijs dat scouting ook voor jongere kinderen een periode is om plezier te maken binnen de elastieke lijnen van het 'scoutingspel'.

Op de Kerkakkerstraat is de Beverspeltak, ondanks de vele gezichten die het stafteam de laatste jaren gekend heeft, in 2010 nog altijd een enthousiaste bende die de zaterdag-ochtenden op vrolijke wijze leven in blaast.