explorers00Al in de jaren vijftig was er sprake van een seniorenverkennersgroep voor verkenners die met 15 jaar te oud waren voor de troep. Later, in 1959, gaat de seniorentroep op in de voortrekkers/stam, maar in oktober werd de Rafaëltroep alweer gesplitst in junioren en senioren. Er bleef dus toch de behoefte aan een senioren groep, nu bekend als Rowans/Sherpa's of Explorers.

Deze bestond ook jarenlang niet. Daarom werden in 1966 plannen gemaakt om een gezamenlijke seniorentroep voor heel Strijp op richten. Uiteindelijk begonnen John van Laarhoven en Kees van Poppel in september 1975 weer een seniorengroep binnen Scouting St. Rafael. Hier ging de nodige voorbereiding en discussie aan vooraf. Deze draaide de eerste tijd vooral samen met de verkennerstroep. In 1978 groeiden ze door tot een zelfstandige speltak, de huidige rowans-sherpa´s. Vanaf 1978 als eerste speltak gemengd met jongens én meisjes.

De speltak verhuisde in 1979 naar het scoutingpaviljoen aan de Botenlaan waar ook de kabouters en gidsen zaten. Nu was de groep compleet met alle speltakken in huis. Vanaf 17 jaar moesten de meisjes overigens hun eigen weg maar zoeken, want de stam was nog niet gemengd. In 1980 verhuisde de Rowans/Sherpa's samen met de kabouters en gidsen naar de nieuwe blokhut op de Elburglaan. De rowans-sherpa´s kregen de zolder als lokaal. Hier zitten ze nu ook nog, misschien zelfs nog wel op dezelfde banken. In het najaar van 1993 stopt de speltak tijdelijk wegens te weinig leden en stafleden.

explorers03 RS 1982 Rowans Sherpa's RS 1998 jisp RS 1979 Berg en Dal

Najaar 1994 wordt een doorstart gemaakt met een nieuw stafteam en voldoende overvliegers vanuit de verkenners en scouts. In de jaren erna was de groep soms opvallend klein (4 leden) of opvallend groot voor een explorerspeltak (16 leden). De speltak is regelmatig buiten de deur en in de loop der jaren zijn er ontzettend veel regio/activiteiten bezocht. De rowans zijn over het algemeen fanatieke deelnemers aan het darttoernooi, rodeo of explorerweekend en de vele regiofeesten. De rook- en drinkregels zijn in de loop van tijd met de tijdgeest veel strenger geworden, maar dat mag de pret niet drukken. In 1998 organiseerde de rowans zelfs de regiohike. Daarnaast zijn de vele buitenlandse kampen natuurlijk belangrijke hoogtepunten. Oostenrijk, Engeland, Berlijn zijn in de afgelopen jaren bezocht.