HopmanRafael"Vandaag is het 23 april, voor mij een gedenkwaardige dag als het om de geschiedenis van de St. Rafaëlgroep gaat. Het is St. Jorisdag 1955, de groep bestond 10 jaar en ik werd geïnstalleerd als verkenner."

 

Een spannende en belangrijke gebeurtenis voor een twaalf jarige jongen, die vier jaar eerder aan de hand van zijn vader was aangemeld bij de welpen. Bij de welpen hadden we klasse-kaarten, waarmee je allerlei vaardigheden leerde, zoals boek lopen. Met St. Jorisdag gingen alle welpen en verkenners 's morgens vroeg in de korte broek naar de Heilige Mis en een vlaggenparade. Je mocht in je uniform naar school, en 's avonds was er met de hele groep een kampvuur of bonte avond. De groep bestond toen uit vijf speleenheden: twee welpenhordes en twee verkennerstroepen, die hadden ook aparte namen n.l. van Mr. Poels en Henri Dunant. Er was ook een Kardinaal De Jong stam, waar ik later ook vele jaren actief was.

Zomerkamp
Al die jaren waren de zomerkampen iets bijzonders en spannends, des te meer omdat vakantie met je ouders toen niet tot de normale gebeurtenissen hoorde. Op de fiets naar de Ardennen, de Eifel, en naar Schiermonnikoog, zijn gebeurtenissen die je heel je leven niet vergeet. Ook toen altijd begeleid door enthousiaste stafleden die hun vrije tijd graag opofferde voor de jeugd. Veel zingen deden we toen, met hopman Toon Kerkhof die ook het St. Rafaëllied schreef. Ook jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals Driekoningen, vastenavond, heitje-voor-karweitje en St. Rafaëldag was vaste prik. In 1959 was intussen het nieuwe stam- staflokaal gebouwd voor 8000 gulden, geleend van de parochie met toestemming van de bisschop. Tien jaar mocht het gebouwtje blijven staan en werd feestelijk ingezegend door aalmoezenier J. de Jonge op 8 november 1959 en ... het staat er nog steeds. Voor het eerst hadden we toen stromend water en een wc.

hopman 1956 viering 10jarig bestaan groep Hopman 1970 hoopje Hopman 1980 st jorisweert 3

Jaren '60
Intussen is het voorjaar 1964 gewerden. Ik was uit militairendienst gekomen en werd gevraagd om de verkennersstaf te versterken, samen met Piet Kerkhof. We moesten op basiscursus en inwerken in een andere groep. Daarna werden we samen geïnstalleerd als vaandrig bij de verkenners, door groepsleider Wil van Bree, in juni van dat zelfde jaar. Het eerste zomerkamp was op 'de Heikop' in Brunssum. Er zouden er nog velen volgen. De groep bestond toen uit een horde en een troep, de stam moest een samenwerking worden met de andere groepen uit Strijp, later is hieruit de Martin Luther Kingstam ontstaan. De groepsraden werden om beurt bij de stafleden thuis gehouden en na afloop werd er gezamenlijk afgewassen, meestal door de welpenstaf.

Twintig jaar Rafaël
In mei 1965 werd het 20-jarig bestaan gevierd. Er was een groepsweekend georganiseerd op het Polvokamp in Riethoven. Speciaal voor dit weekend was de St. Raphaëlgroep uit Tilburg uitgenodigd. Deze groep bestond uit gehandicapte jongens en stafleden. Wij hadden hun een prachtig weekend bezorgd, met als slot de aanbieding van een rolstoel voor de groep. Deze rolstoel was gefinancierd uit de pas opgerichte verjaardagsactie van onze parochie. Vele weekenden en kampen volgden, voor de verkenners een speciale vermelding van het zomerkamp naar St. Joris-Weert, België in 1966. Naar Heimbach, Duitsland en een jaar later de kampen naar Luxemburg in Larochette in '69-'72-'76. Voor de staf werden ook activiteiten ontplooid, bijv. iedere twee jaar de Koempoelan op kampterrein St. Walrick in Overasselt. Jaren later waren die in Ommen. Maar ook de Rodeo en DiPaWe (district patrouille wedstrijden) werden mede georganiseerd door stafleden van onze groep. Uit al deze activiteiten zijn binnen de groep diverse vriendschappen, verkeringen en 'Rafaëlhuwelijken' voortgekomen. Het zijn er te veel om op te noemen. En zo werd het januari 1971, toen wij afscheid namen van onze groepsleider Wil van Bree, en ondergetekende zijn functie overnam, maar daarbij wel hopman bleef. In tussen was Scouting Nederland geboren, de vier oude organisaties waren samen gevoegd.

Paas Goede Daad
Weten jullie, beste lezers, waar onze Paas Goede Daad vandaan komt? Aan het begin van dit verhaal, toen ik nog welp was, werd je geleerd dat je elke dag een goede daad moest doen. Jaren later had de groepsraad bedacht om dit in de praktijk te brengen. Daarom brengen we nu nog steeds elk jaar fruitmandjes rond naar de zieken van de Zonnebloem. Geweldig!

Dertig jaar
En zo gaan we naar 1975. Drie maal tien is dertig jaar St. Rafaëlgroep. Een prachtige periode, met veel enthousiaste stafleden en veel activiteiten. Het groepsweekend in Venray, met de Rafaëldas voor de St. Tarcisiushorde en de installatie van Marijke Helmons en Frank Snijders. Het zomerkamp als groepsactiviteit naar 'De Kluis' in St. Joris-Weert bij Leuven, België. Als openingsactiviteit van dat nieuwe Scoutingjaar, zijn we met z'n allen in een aantal bussen naar de Zoo in Antwerpen geweest. Ook de open dag aan de Kerkakkerstraat was een feestelijke bijeenkomst. Wat hebben toch vele jongens uit Strijp, elke week opnieuw, plezier beleeft aan het spel van verkennen.

Ook meisjes
Zo nu tijd voor de meisjes. In de jaren negentien vijftig en zestig bestond de St. Lidwinagroep, voor kabouters en gidsen, gevestigd aan de Strijpsestraat. Samen met de groepsleider van de St. Sebastiaangroep was ik van mening dat we in Strijp weer scouting voor meisjes moesten heroprichten. Van de gemeente kregen we de beschikking over het 'paviljoen' aan de Botenlaan en een kabouterkring was vlug gevormd. Ook werd een gidsengroepje opgericht. In maart 1977 werd het Scoutpaviljoen officieel geopend. Onze groep werd zo een stuk groter met al deze nieuwe leden en stafleden. Er kwam een gemengde rowans- sherpa afdeling, dat veel overleg nodig had, met staf en ouders. Opnieuw kreeg de groep de mogelijkheid een grote uitbreiding mee te maken.

Stichting
De groep had inmiddels een stichtingsbestuur gekregen. Dat maakte het mogelijk om de beschikking te krijgen over blokhut 'Dieprijck' van de Koenraadgroep, aan de Elburglaan. Dit was een prachtige gelegenheid om de Botenlaan weer te verlaten en de meisjes- speltakken een eigen blokhut te geven. Er werd hard gewerkt om alles naar onze zin te maken. In al die jaren was er regelmatig wisselingen van functies doordat stafleden de groep verlieten en nieuwe zich aandienden. Met trots denk ik terug aan al die jonge mensen die ik heb mogen installeren als scoutingleider of -leidster.

Vijfendertig jaar
1980! Opnieuw een feestjaar: 35 jaar St. Rafaël, voor het eerst met welpen, kabouters, gidsen, verkenners, rowans-sherpa's, voortrekkers, stafleden en een stichtingsbestuur. Opnieuw veel gezamenlijke activiteiten met o.a. het groepsweekend op de 'Stevert'. En op herhaling, het groepskamp naar St. Joris-Weert en nog veel meer. De groepsraad, die werd gehouden op de Elburglaan van januari 1981 ging buiten mijn weten niet door. Wat bleek; ik was 10 jaar groepsleider en de staf had een prachtige feestavond georganiseerd. Later dat jaar, in juni, was de laatste groepsraad van mij en werd Gijs van der Weerden de nieuwe groepsvoorzitter. Na de zomerkampen nam ik op het groepsweekend in Someren definitief afscheid, waar Gijs het roer van mij overnam.

Terugblik
Dit is een verhaal van dertig jaren, beleefd bij de St. Rafaëlgroep waar ik bijna iedere zaterdagmiddag present was. Een verhaal uit mij herinnering, met vele momenten die ik niet verteld heb, zoals de vader- en moederweekenden, de ouder- gezinsfietsenrally's en de muzi-scout. Maar genoeg verteld, ik wens alle St. Rafaëlleden veel activiteiten en plezier toe en vertrouwen in de toekomst.

Frans van den Hurk
Oud hopman en groepsleider
Eindhoven, april 2005