Scouting en...

scouting enHudo's? Mysterieuze apensoort? Hoopjes? Zwarte rauwe frikandellen? Streepjes bij het kampvuur? Friet op folie? Rafael-Oplossing-Voor-Alles? Ehhh. Het Raffeltje is uw gids door de mysterieuze wereld van scoutingland en laat u kennismaken met onze eigen Rafael-gewoonten en Rafael-beroemdheden.

blufBluf! Wat nou bluf? Die band uit Zeeland? Nee, dat is BLØF. Nee, die andere bluf; Rafaëltaal voor 'wedden dat jij dat niet kunt/durft/doet'. Een erg effectief stukje scoutingtaal, want door dit magische vierletter-woord kunnen er hele opmerkelijke dingen gebeuren.

toiletHet is enkele uren na aankomst al hèt gespreksonderwerp van het kamp, bij voorkeur tijdens de maaltijd. En dat verandert de rest van de week meestal niet meer....."Is anderhalve meter wel diep genoeg?" "Peperkoek of bananen?"

gsmModerne techniek wordt bij de scouting vaak bekeken met enige argwaan. Als je met de auto naar de scouting komt, staat er altijd wel iemand in een hoekje te brommen: 'Wat is er toch mis met die goeie ouwe bakfiets?'

etenGrijze, van binnen bevroren frikadellen, waar je eerst het roet af moet schrapen, gebakken op een verroest rooster wat net achter de blokhut uit het zand is getrokken. Gewoon veel mayonaise er op doen, proef je niets van. Tja, scouting en voedsel is een bijzondere combinatie.

zomerkamp2'Wélk dorp? Waar ligt dat?' Het is een scheef lopend weiland vol koeienvlaaien, of een antieke blokhut met een oude kachelverwarming. Het is een dichtbegroeid bos nabij een vennetje, of een hip clubhuis voorzien van vaatwasser. Maar het is er altijd lekker warm, ondanks het feit dat de zon niet altijd schijnt...

stafGeen scoutinggroep ter wereld kan zonder ze: 'stafleden' oftewel 'de leiding'. Wat zou een scoutingmiddag zijn zonder programma? Waarschijnlijk niet veel soeps. Gelukkig heeft onze vereniging een bijzonder team van stafleden die, onder het mom van ‘hobby', programma's verzorgen en kampen draaien. Het Raffeltje dook onder in hun wereld en had de unieke kans deze apensoort van dichtbij mee te maken.

woudlopers1Iedereen heeft er al wel eens mee te maken gehad: de (meestal belachelijke) vooroordelen die er bestaan over wat scouting dan wel en niet in zou houden. We worden geacht continu een 'Jonge Woudlopershandboek' bij te hebben, iedere dag een goede daad te verrichten, overal 'fikkie te stoken', alle knopen uit ons hoofd te kennen en nog veel meer van dat soort onzin.