woudlopers1Iedereen heeft er al wel eens mee te maken gehad: de (meestal belachelijke) vooroordelen die er bestaan over wat scouting dan wel en niet in zou houden. We worden geacht continu een 'Jonge Woudlopershandboek' bij te hebben, iedere dag een goede daad te verrichten, overal 'fikkie te stoken', alle knopen uit ons hoofd te kennen en nog veel meer van dat soort onzin.

Kampvuur
Eén ding moeten we ze wel nageven en dat is 'fikkie stoken'. Want als er iets is wat onlosmakelijk verbonden is met een kamp dan is het wel 't kampvuur. Zodra er tijd voor is wordt het aangestoken. En er gaat geen kledingstuk mee naar huis voordat het qua geur gelijk is aan een gerookte paling. Tradities worden in stand gehouden (het ritueel verbranden van versleten kleding en schoenen), ontelbaar veel moppen worden verteld en de meest achterlijke spelletjes worden urenlang gedaan. Maar er wordt vooral ook ontzettend veel gepraat, over vanalles, maar meestal over niets. En als er iets het zo mysterieuze 'scoutinggevoel' is, is het wel samen om een, iedere keer weer uniek, kampvuur zitten.

Jonge Woudlopers
Maar er zijn natuurlijk ook totaal niet kloppende vooroordelen, veelal veroorzaakt door Donald Duck. Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar als er één blad is wat scouting grootse schade berokkend, is het wel de Donald Duck. Het is niet de grote, kindvriendelijke eend zelf die scouting keer op keer in een kwaad daglicht stelt, maar zijn o zo schattig ogende neefjes, ook wel de 'Jonge Woudlopers' genaamd. En daar schuilt nou precies het grote vooroordelen-over-scouting-probleem: 'de Jonge Woudlopers'. Wand deze goede daad verrichtende, knopen leggende, belachelijk mutsendragende, respect voor de natuur hebbende Kwik, Kwek en Kwak geven de indruk aan niet-scouting-kenners dat ze scouting vertegenwoordigen.

Vandaar ook dat er vaak lachend gereageerd wordt als je zegt dat je bij de scouting zit. In de op hol geslagen fantasieen van je 'vrienden' loop je dan namelijk al naast twee kwebbelende hoopjes veer door het bos, op zoek naar een of andere zeldzame plantensoort, met een muts op je hoofd die meer lijkt op een opgezette wasbeer. En als dan blijkt dat je inderdaad in tenten slaapt, kampvuur maakt en zo nu en dan een heuse knoop legt (al dan niet in je schoenveters), is het hek van de dam voor spottende opmerkingen, en kom je er de rest van je leven echt niet meer onderuit.

woudlopers6 woudlopers2 woudlopers4 woudlopers3

Verkeerd beeld
Maar oké, laten we niet alles afschuiven op drie kleine wezens. Je hebt natuurlijk ook de 'padvinder' in films, de scouting in andere landen (waar het er serieus soms zo aan toe gaat) en natuurlijk de scouting zoals deze ooit geweest is in Nederland. En zo dragen al die beetjes verkeerde indrukken bij aan een onjuist beeld van de scouting waar je dan wel eens mee geconfronteerd wordt.

Maar daar geef je helemaal niets om. Want je zit bij scouting en je weet zelf hoe het wèl is. Dus dames, heren, jongens en meisjes: de volgende keer wanneer je je iets in het nauw gedreven voelt door mensen die denken dat scouting het meest belachelijke is waarvan ze ooit hebben gehoord en dit maar al te graag aan jou kwijt willen: laat ze, tel in je hoofd hoeveel dagen het nog duurt tot het zomerkamp en heb er alvast grandioos veel zin in.