zomerkamp2'Wélk dorp? Waar ligt dat?' Het is een scheef lopend weiland vol koeienvlaaien, of een antieke blokhut met een oude kachelverwarming. Het is een dichtbegroeid bos nabij een vennetje, of een hip clubhuis voorzien van vaatwasser. Maar het is er altijd lekker warm, ondanks het feit dat de zon niet altijd schijnt...

In deze aflevering van Ode aan... staat het zomerkamp centraal. Voor vele hét hoogtepunt van het Scoutingseizoen, waarbij plezier maken voorop staat. Een glimlach van herinnering of een schitterende oogjes van wat voorpret; namens de redactie veel leesplezier!

Het zomerkampterrein is de locatie waar menig Rafaëller de scoutingtijd van z'n leven beleeft. Waar de onderbouwspeltakken van de luxe van een blokhut genieten zoals het warm kunnen douchen en gegarandeerd droog slapen, genieten de bovenbouwspeltakken van luxe der natuur zoals wat dauwdruppels die 's ochtends (heel zachtjes) op je tent vallen en het kampvuurdiner dat dankzij een zonsondergang extra lekker smaakt. Onze groep is zo al op tal van plaatsen terecht gekomen; denk aan de vele kampen in Nederland en België, maar in het geval van de kamperende speltakken ook aan landen als Zweden, Engeland, Tsjechië, Luxemburg en binnenkort ook Oostenrijk.

zomerkamp zomerkamp3 zomerkamp4 zomerkamp5

Piraten, Trollen, Maffiosi, Schotten en Wereldreizigers
Een zomerkamp is geen zomerkamp als je niet iets zou beleven. Vandaar dat er vele activiteiten en rituelen plaatsvinden gedurende het kamp, vele gepland maar enkele ontstaan spontaan. Na de inrichting van de blokhut of het kampeerterrein vindt vaak de opening plaats, waarbij meestal een kampthema haar intrede doet. De vele spelletjes, quizen, tochten en uitjes op kamp krijgen zo een extra tintje of een vleugje magie. Door de jaren heen zijn er allerlei thema's geweest, boven-staande kwamen afgelopen jaar nog langs. De kampafsluiting gaat vaak samen met een uitje naar een pretpark, speelland of stadje, maar kan ook een actief sport- of survival-programma zijn, al dan niet afgesloten met een heerlijke barbecue.

Aluminiumtafelkleden versus macaroni á la bosbodem
Van de inspannende dagen en korte nachtjes op kamp wordt zelfs het scoutinglichaam moe. Gelukkig zijn er op kamp altijd gedenkwaardige maaltijden, die ervoor zorgen dat we met volle kracht vooruit kunnen blijven gaan. Gezamenlijk ontbijt, al dan niet met de beruchte wel-erg-lang-houdbare melk, wordt gevolgd door het eten van geplette lunchpakketjes. Een altijd terugkerend fenomeen zijn de boterkuipjes met pindakaasresten en de jampotjes met hagelslag. Eetwedstrijden zijn ook vrijwel elk kamp van de partij, evenals het ontwikkelen van nieuwe smaak(?)combinaties voor op brood.

Maar ook de oude glorie van de Orinoco, Hela Curry en Heinz' Sandwich Spread wordt nog altijd gewaardeerd en traditiegetrouw veroberd. Het diner bestaat bijvoorbeeld uit een vers gehaalde maaltijd van langverwachte frietjes, rechtstreeks op de met aluminiumfolie beklede tafel geserveerd vanuit de langslopende frietzak. Maar ook zelfgekookte macaroni, verrijkt met aangebakken gehakt, lauwe tomatensaus, drie stukjes paprika, wat zweterige kaassnippers en een snufje bosbodem, smaakt na een actieve zomerdag altijd.

Corvee en de Hudo: ritueeltjes en tradities
Een algemeen bekend en beroemd ritueel is de tandenborstelshow, waarbij er gezamenlijk tanden worden gepoetst terwijl er een wijsje wordt geneuried (inderdaad, ook de St. Rafaël is niet vies van multi-tasken). Ook is er vrijwel elk kamp een favoriet spelletje, grapje of bijdehand zinnetje aanwezig dat te pas en te onpas wordt gebruikt, en na de zomer altijd herinnert aan dat ene kamp. Kip, gegaard op hete kolen, als diner op de avond van de hike is een oude, nog altijd in ere gehouden traditie bij de Verkenners en Scouts. En in ieder geval houden de Welpen het 't Was op een nacht-lied in ere door het na afloop van elke maaltijd te zingen en mee te slaan op tafel (het liefst zo hard mogelijk natuurlijk, zodat alle bekers omgaan en het bestek van tafel danst).

Ook andere tradities en gebruiken komen op kampen terug. Zo vindt er na de maaltijd meestal corvee per groepje of patrouille plaats. Het is altijd plezierig wanneer Welpen leren afwassen en afdrogen (de vaatwasser-generatie is reeds gearriveerd!) of wanneer Scouts de tweede avond beteuterd van slecht afgewassen borden eten en hun lesje daaruit trekken. Toiletten poetsen met veel te grote handschoenen en duwen met de trekker(!) zorgen voor de nodige lol bij de onderbouwspeltakken, terwijl de kampeerders elkanders toiletbezoek, zeker tegen het einde van de week, aan de hand van het reukorgaan uitstekend kunnen waarnemen, mits de wind goed staat. Hun 'hudo'-toilet in de open lucht, gebouwd van pionierpalen, touw en zeil boven een diep uitgegraven vierkant gat, zorgt meestal voor de nodige hilariteit.

Toiletrollen blijken aldaar over een slecht evenwichtsgevoel te beschikken en na een regenachtige dag of na het bezoek van een slechte mikker/mikster wordt de rand van het gat glibberig. Niet vreemd dat een andere traditie, het zwembadbezoek erg gewaardeerd wordt. Échte toiletten en warme douches zijn met name bij de kamperende speltakken op die dag haast net zo favoriet als de waterglijbaan, wat de meerwaarde van zo'n zwembad fijntjes illustreert.

zomerkamp12 zomerkamp7 zomerkamp10 zomerkamp6

Moraal van het verhaal
Het maakt meestal niet echt uit waar je terecht komt op de zaterdag van aankomst, een week vol gezelligheid, spanning en plezier strekt zich voor je uit. Een week waarin je de tijd vlot vergeet, het leven buiten scouting voor even niet bestaat en je geweldige herinneringen kweekt, maar ook de tijd waarin je met heimwee leert omgaan. Een week waar je een door regen en wind geteisterd kamp opnieuw warmte in blaast. En een week waarin heimelijk teruggedacht wordt aan moeders kookkunsten.

Gedurende zo'n week maak je de meest uiteenlopende situaties mee die je voor altijd zult herinneren: uit eigen geheugen, dat van je vrienden of dankzij het gave kampinsigne of de stoere kampvlag. Want wanneer je eenmaal een schoen uit een hudo hebt gevist, wanneer je als overwinnaar van het kussengevecht op de slaapzaal als enige nog overeind staat of wanneer je een gehele groep op de bonte avond met een geslaagd optreden hebt laten lachen, dan weet je weer waarom je op zomerkamp meeging.

Noch de locatie, noch het programma staan garant voor een geslaagd zomerkamp. Het kamp wordt gaaf dankzij de ongeplande watergevechten, het kamplied dat op de dag van aankomst al verzonnen is, het modder-buikschuiven omdat het toch al twee dagen regent. Je bent vrolijk omdat je op kamp zoveel witte boterhammen met pasta mag eten als je lust, omdat je 's nachts de verhalen bij het kampvuur zo gezellig vind of omdat je zo graag op de hudo je behoefte doet.

En het allermooiste hiervan is, het enige dat je hiervoor extra hoeft mee te nemen in je hikerugzak of weekendtas, is een klein pakketje genaamd Scoutinggevoel. Het gevoel waarvan vele Rafaëllers, ook in dit Raffeltje weer, al geprobeerd hebben om het onder woorden te brengen. Zorg dat er wat baldadigheid, nieuwsgierigheid, eerlijkheid, vrolijkheid en warmte in zit en je zomerkamp kan niet meer stuk. Wij van de redactie zijn van mening dat zo'n pakketje het belangrijkste is dat je mee moet nemen op kamp, belangrijker nog dan je batterijen voor in je zaklamp en belangrijker dan een reserverstop voor je luchtbed.