etenGrijze, van binnen bevroren frikadellen, waar je eerst het roet af moet schrapen, gebakken op een verroest rooster wat net achter de blokhut uit het zand is getrokken. Gewoon veel mayonaise er op doen, proef je niets van. Tja, scouting en voedsel is een bijzondere combinatie.

Hamburgers die eerst uit het natgeregende karton gehaald moeten worden, moeten worden herkneed, en vervolgens op een eveneens ranzig rooster worden gelegd, idem dito: gewoon veel mayonaise er op. Scouting is nou niet echt de plaats waar je je standaard aan de voorgeschreven voedselschijf moet houden of twee stuks fruit en groenten per dag moet eten. En dat is ook echt helemaal niet erg.

Iets wat bij de Esta's helemaal geweldig was, was het friet eten. Thuis werd er gewoon van een bord gegeten, en dan na een jaar thuis zijn, ga je een week met scouting op kamp, en dan blijkt ineens dat er een veel leukere manier bestaat van friet eten. De uitzinnige esta-menigte wordt in bedwang gehou-den en de tafels worden zo neergezet dat er een groot vierkant ontstaat.

eten1 eten2 eten7 eten5

Geen enkel kind weet wat er komen gaat, maar dan komt de leiding binnen met Friet (Ja, inderdaad met een hoofdletter want Friet was het Heilige voedsel.) Dan wordt er ineens over de tafels aluminiumfolie gedaan. Vervolgens word er een spoor van friet over de tafels heen gegooid, mayonaise erbij, en het feest kon beginnen. En dát, was natuurlijk veeeeel leuker dan thuis.

Bij de verkenners moet je per patrouille zelf koken, voor de eerste keer in je scoutingloopbaan, en dat gaat natuurlijk helemaal fout. Uit-eindelijk blijft er na een keuken-avontuur wel genoeg over om te eten, maar het resultaat kwam nooit, nooit maar in de buurt van wat het oorspronkelijke idee was. En bij alle speltakken geldt natuurlijk ook het feit van de voedselgevechten, altijd een zeer welkom iets.

En bij de Rowans? Daar valt het allemaal best mee, op die gerookte frikadellen en hamburgers na dan... maar veel mayonaise doet écht wonderen.