Ga met je hand naar het puntje van je hoofd. Zak daarna langzaam naar beneden totdat je bij je neus komt. Ga dan rechtsaf richting je arm. Als je halverwege bent ga je links met de bocht mee in de richting van je buik. Niet te ver, anders ben je het gevoel al voorbij. Tussen de vierde en de vijfde rib, ga je uiterst links je hart rechts laten liggen. En daar, ja daar, net daar achter, daar ligt je scouting gevoel.

Maar hoe ziet dat gevoel er dan uit? Als het goed is, is het gevoel niet groter dan je hart maar dan ook niet kleiner dan je lever. Mocht dit wel het geval zijn raadpleeg dan ook in dit geval je dichtstbijzijnde arts. Het gevoel is van binnen lekker zacht meer in de richting van week en gevoelig dat gevoel, terwijl de buitenkant meer op iets hards lijkt, meer in de vorm van stoer of bikkel. Als je geluk hebt heb je genoeg scouting gevoel om er een heel leven mee te doen, maar een waarschuwing is geboden, geniet maar met grote mate. Mocht het gevoel voortijdig op zijn geraakt of versleten zijn, laad je gevoel dan weer op met het overenthousiaste van de nieuwe stafleden, met voorkeur die van onder de twintig levensjaren.

Dan zit er aan dit gevoel nog een soort wormvormig aanhangsel. Dit aanhangsel is van essentieel belang. In dit gedeelte zitten namelijk alle ingrediënten die het voor jou zo'n goed gevoel geeft. Het aanhangsel kan per persoon verschillen. Dat heeft te maken met een stukje natuurlijke aanleg en voor een deel met ervaring. Deze twee stukjes zijn onafscheidelijk van elkaar. Bij de een is het ene stukje groter dan bij de ander. Dit aanhangsel heeft ook de mogelijkheid om te groeien. Dit groeien, heeft alles te maken met inzet, passie, goede wil en een 'goei hart'. Dat 'goei hart' kan die groei in werking zetten. De omvang van dit aanhangsel kan worden gemeten met de formule: ervaring + inzet + natuurlijke aanleg en dat vermenigvuldigen met passie gedeeld door de wortel uit een 'goei hart'. Als het tussen de 7 en 10 scouting gevoel punten zit dan zit het wel goed met het gevoel. Voel je niets voor deze oefening, voer deze dan net zo lang uit totdat je wel iets voelt. Voel je dan nog niets dan ben je of allergisch of overgevoelig voor het scouting gevoel, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk de dichtstbijzijnde arts.

Om nog even terug te komen op die ingrediënten: deze kunnen dus per persoon verschillen maar het gros (bij de Rafaël dus) zit gelukkig op vrij hetzelfde aan ingrediënten. Nu op mijn gevoel terug te komen. Bij mij, ja bij mij zitten er gelukkig heel wat ingrediënten in dit aanhangsel. Mede natuurlijk door mijn zeer goed ontwikkelde natuurlijke aanleg en natuurlijk ook door mijn ervaring. Als je bijna 12 jaar staflid bent is het gedeelte ervaring in de volksmond zeer goed ontwikkeld. Wat die ingrediënten voor mij zijn? Nou een heleboel maar ik kan de belangrijkste wel benoemen hoor.

VEEL PLEZIER, LOL, CREATIVITEIT, PASSIE EEN THUISGEVOEL HEBBEN, VEEL PLEZIER EN LOL HEBBEN EN NATUURLIJK OOK VEEL PLEZIER EN LOL HEBBEN EN OJA HET HEEEEEEEL ERG LEUK VINDEN OM KINDEREN TE VERMAKEN MET ZEER VREEMDE EN TE KNOTSGEKKE ACTIVITEITEN, EEN WEEK EN EEN WEEKEND WEG TE GAAN EN DAAR AL JE SNIPPERDAGEN AAN OP TE OFFEREN OM VERVOLGENS DOOD EN DOODMOE THUIS TE KOMEN OM DAN OP JE WERK WEER EEN WEEK BIJ TE KOMEN VAN ALLES EN ZEER GROTE VERDRAAGZAAMHEID NAAR JE COLLEGA'S TOE.

Natuurlijk zijn deze ingrediënten niet compleet maar om alles op te noemen daar is het Raffeltje te klein voor. Ik wens iedereen hetzelfde gevoel toe als mijn gevoel en blijf je gevoel trainen, raak niet in verzakking en kijk wat anderen doen om dit gevoel zo goed en zo lang mogelijk bij zich te hebben.

VEEL "GEVOELLIGE" GROETJES,

Noreen Huckriede
(een zeer gevoelig staflid van de esta's van de scouting ST RAFAEL)