erikPfff, mijn scoutinggevoel beschrijven valt nog niet mee. Het is iets zo vanzelfsprekends dat je er eigenlijk niet meer bij stilstaat. Hoe leg je uit waarom rood 'rood is' en waarom we iets nats, 'iets nats' noemen? Dit is nu eenmaal gewoon zo.

Maar toch, wat is scouting dan? Scouting is als een witte wolk tegen een blauwe lucht. Ieder mens kan er een ander vorm in zien, er iets anders uithalen en als je even later kijk ... is het alweer veranderd. Scouting is in beweging, doorlopend in ontwikkeling. Scouting is warmte, natuurlijk ook de warmte van het kampvuur, al dan niet met stokbrood, of de warmte van chocomel (Euroshopper) waarvan de kinderen genieten na een speurtocht tijdens een winterweekend. Maar zeker ook de warmte tussen mensen: kinderen die op een zaterdag of op een kamp met elkaar optrekken en elkaar helpen met een programma of elkaar steunen in een moeilijk moment. Er ontstaan vriendschappen voor het leven en daar ben ik enorm trots op.

Scouting is samenwerken. Wat kan ik glunderen als de Rafaël, na een groepsactiviteit in het Van Lenneppark, alle omstanders doet verbazen met de snelheid en vanzelfsprekendheid waarmee wij alles opbouwen en afbreken én opruimen. Samenwerken is ook elkaar versterken en elkaar aangeven waar de ruimte voor ontwikkeling ligt. Samen de verantwoordelijkheid dragen. Open staan voor de mening van de ander. Dat is niet altijd gemakkelijk want je moet er wel voor willen werken.

erik7 erik1 erik2 erik3

Wie scouting zegt, zegt kinderen. Mijn beeld hierbij is dat iedereen die binnen de vereniging actief is, direct of indirect bijdraagt aan het leven van dat kind. Dit aandeel moeten we niet overschatten, maar het is mij ook meerdere malen overkomen dat ik van voormalige jeugdleden, al dan niet in Strijp zelf achter de kinderwagen lopend, heb teruggehoord dat ze bij de Rafaël hebben geleerd met anderen om te gaan en dat ze zelfs het hele jaar uitkeken naar het zomerkamp.

Kinderen zijn natuurlijk geen volwassenen, maar zijn wel volwaardige mensen en verdienen het ook om op de juiste wijze benaderd te worden. Mooi in deze is ook de ontwikkeling van Bever tot R/S. Bij de Bevers houdt leidinggeven in dat je de kinderen in alles moet meenemen. Je helpt ze met knippen, plakken enzovoort en ook de plaslijst is op het kamp een gegeven. In de loop van de speltakken verandert de rol van de staf en bij de oudste speltak is leidinggeven inmiddels begeleiden geworden. De jongeren zijn bijna zelf op stafleeftijd en van een plaslijst is daar geen sprake meer, sterker nog, daar wordt een drinklijst gehanteerd.

Scouting is voor mij de Rafaël. Een club waar ik me ongelooflijk thuis voel en waar ik al zo'n 25 jaar de nodige rollen heb bekleed. Inmiddels sta ik wat meer aan de zijlijn en probeer, zonder overwicht te willen nemen of expliciet te sturen, bij te springen daar waar men daarom vraagt. Behalve dat ik inmiddels ouder ben, ben ik inmiddels ook ouder en toevallig zitten mijn kinderen ook bij de Rafaël. Leuk (niet echt) om heimwee eens van de andere kant meegemaakt te hebben. Het allerbeste laat de Rafaël zich misschien wel beschrijven door twee zaken.

• Ten eerste een bolletje sisaltouw

Met touw los je immers bijna alles op en het staat voor mij symbool voor de enorme improvisatie-ervaring die je opdoet en waarvan je de rest van je leven profiteert. Touw staat ook voor het maken van de verbinding. Verbinding tussen kinderen onderling, verbinding tussen de kinderen en de staf maar ook tussen de staf en de ouders en natuurlijk ook tussen stafleden (of bestuur of stichting) onder elkaar.

erik4 Erik5 erik6

• Ten tweede mijn oranje dekentje

Al zolang als ik me kan herinneren slaap ik bij de Rafaël onder dezelfde deken. Als Welpenstaf, Beverstaf, Scoutsstaf of als bezoekend bestuurslid of stichtingslid heb ik inmiddels denk ik wel een half jaar van mijn leven onder deze deken doorgebracht en staat deze deken voor mij symbool voor wat ik voel bij de Rafaël: warmte, vertrouwen, bescherming.

De Rafaël is gewoon een deel van mijn leven geworden en daar ben ik blij om!

Erik van der Linden, 2010